29 Nisan 2011 Cuma

Balık ve yoğurdun önemi.



Hamilelik ve emziklilik dönemindeki kadınların gerek kendi sağlıkları gerekse bebeğin normal gelişimi açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketmeleri gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, balığın protein içeriği bakımından oldukça zengin bir besin olduğu, balık etinin yumurta, et, süt gibi iyi kaliteli protein kaynaklarından olduğu ve yüzde 18-20 oranında protein içerdiği kaydedildi. Balık eti proteinlerinin, sindirim enzimleri tarafından kolayca parçalandığı, bu nedenle vücudun bu proteinlerden faydalanma oranının yüksek olduğu ifade edilerek, balık etinin, kemik gelişimi, gözün değişik ışık durumlarında görebilmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olduğu belirtildi.

Satın alırken ve pişirirken...



  • Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin ve sert, anüs kısmının sıkı şekilde kapalı, karın kısmının sert ve esnek, yırtıksız ve kabarıksız olmasına, özen gösterilmelidir.







  • Konserve balık satın alırken etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmelidir.







  • Taze balıklar satın alındıktan sonra 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. Balıkların buzdolabı ısısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanması uygundur.







  • Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve kanserojen maddelerin oluşumuna neden olduğundan tercih edilmemelidir.







  • Halk arasında balık ile yoğurdun bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Oysa ki, balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketiminin herhangi bir sakıncası yoktur.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder