4 Mayıs 2011 Çarşamba

Altın Çilek Bitkisi'nin Faydaları


Altın Çilek Bitkisi
Alanya Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Sema Güler Orta ve Güney Amerika ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve latince adı physalis olan altın çilek meyvesinin Alanya’da 5 yıldır yetiştirildiği bildirdi. Sema Güler, ilçede yılda ortalama 3 ton altın çilek hasat edildiğini belirtti. Güler, altın çilek meyvesinin Alanya’da bir dönüm arazide ortalama bin 500 kilogram yetiştirildiğini ve yılda üç kez hasadının yapılabildiğini kaydetti. Güler, Alanya’da altın çilek üreticilerinin meyveyi kilosu 10 ile 15 TL arasında, genellikle otel ve süper marketlere pazarladıklarını söyledi. Altın çilek meyvesinin işlenerek reçel veya kurutulmuş halde de tüketildiğini ifade eden Güler, şöyle konuştu: “Meyvenin sağlığa da faydaları var. Kan dolaşımını hızlandırıyor. İçerisindeki beta-karoten sayesinde yaşlanmayı geciktiriyor. Bol miktarda kalsiyum olmasından dolayı kemik yapısının gelişimine faydalı. Diyet yapanlar için yoğun lifli yapısından dolayı yemek yeme hissini en aza indirme özelliği var. Gut hastalığı ve şeker hastalığına da faydalı. Altın çilek meyvesinin şu anda hasat dönemi olduğu için ürün talebini karşılayamadık. Bundan sonraki dönemler için Alanya Ziraat Odası olarak fidan ve meyve üretimini artırarak üreticilerin talebini karşılayacağız.”

ALTIN ÇİLEK FAYDALARI- Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir.
- Kilo vermeye yardımcı ve son derece faydalı bir meyvedir.
- Diyabet ( şeker) hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
- Antioksidan oranı yüksektir.
- Kalp,verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
- C,B1,B2,B3 ve keroten gibi vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir.
- Potasyum değeri çok yüksek bir meyvedir.
- Kalsiyum değeri aşırı zengin olduğundan okul öncesi çocukların gelişiminde çok etkilidir.
- Metabolizmanın hızlı çalışmasına katkıları olduğu bilinmektedir.
- Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkileri vardır.
- İdrar söktürmeye faydaları vardır.
- Kalorisi azdır. Sindirim sistemindeki parazitleri yok etmeye yardımcı olur.
- Aroma ve mayhoş tadından dolayı pastacılık, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılır.
- Meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda kullanılır.
- Reçeli son derece lezzetlidir.
- Cildi güneşten korumada ve cilt kanseri tedbir olarak deri gerici özelliği olduğundan, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur.
- Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır.
- İçerisinde 8 ayrı alkolid bulunmaktadır. Bu alkolidler bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmaktadır.
- Kanı arındırmaya yardımcı olur. Görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcı olur.
- Prostat ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder